Нові надходження Травень 2 .

До уваги користувачів Вільнянської центральної районної бібліотеки!

Повідомляємо вас про нові надходження книг. До Вільнянської централізованої бібліотечної системи надійшла партія нових книг.

Пропонуємо до вашої уваги видання національно-патріотичного характеру. Любителям художньої літератури можемо запропонувати твори сучасних українських та зарубіжних авторів.  Значне місце в цій партії книг займають видання історичної тематики, видання про культуру й мистецтво України та світу. Юних читачів можемо зацікавити новими ілюстрованими творами дитячих письменників.

Сподіваємось, що кожна книга знайде свого читача і

принесе задоволення від прочитаного!

d091d180d0b0d182d0bdd18f-d0bdd0b0d0b2d0b0d0bbd0b0-2«Братня» навала. Війни Росії проти України ХII – XXI ст..  Брехуненко В., Ковальчук В., Ковальчук М.

“У книзі в науково-популярному форматі розглядаються численні російсько-українські війни включно з Вітчизняною війною українців за незалежність, яка розпочалася зі вторгнення російських окупантів в Україну в лютому 2014 р.

Простежено, що коріння цих війн сягають XII ст. Показано, що саме війни, як втілення постійних агресивних планів Московії/Росії заволодіти українськими землями, визначали головну вісь російсько-українських стосунків. Описано мотиви, визрівання та хронологію війн, перебіг військових дій, наслідки війн та їхній вплив на українську перспективу. Вітчизняна війна, яку Україні доводиться вести з 2014 р., розглядається на тлі перегуків між путінською агресією та московськими стратегіями війн проти України ХV-ХХ ст. Для всіх, хто цікавиться історією українсько-російських стосунків та історією України загалом.

product_detailed_image_248999_40014 Блокпост: Вірші. Новели. Публіцистика. Борис Гуменюк 

У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки – пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки він знайшов такі слова.

 

 

Юрий Мицик Чигирин – гетьманська столиця.

10740_1081286261914753_2209144918757509649_n

Видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської сто­лиці — Чигирина, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українсь­кого народу 1648—1658 pp., часи Руїни та гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та ін.). Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до XIX ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло ка незнані сторінки історичного минулого важливого регіону Ук­раїни козацької доби.

Видання розраховане на науковців, викладачів вищої та середньої школи, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією козацтва та рідного краю.

Без названияПоложій Є. Іловайськ: розповіді про справжніх людей

«Іловайськ» — книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських вояків і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони. Це книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

 

9789664984567_1020price  Гетьмани України: війна, політика, кохання. Чухліб Т.В.

Хто вони, гетьмани України, — грізні козацькі ватажки, вожді опозиційних до будь-якої влади розбійницьких ватаг, степові «польові командири» чи хитромудрі правителі держави? Скільки їх було в історії нашої країни? Хто був першим у гетьманській когорті? Коли на українських

землях з’явилося слово «гетьман» і що воно означало? Як змінювалося становище володарів гетьманської булави протягом різних історичних періодів? Яким було приватне та повсякденне життя гетьманів, їхніх дружин і родин? Відповіді на ці та інші цікаві питання допитливий читач знайде у цій книзі.
Розрахована на широке коло читачів.

212905030e830ceec9715a3c0419d8e1 Проект «Україна». Відомі історії нашої держави: продовження.  Данило Яневський;

У новій книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім — до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України — це складова історії країн Центральної та Східної Європи.

Серія « Життя видатних дітей»

d0b3d180d0b0d0bdd196-1

  1. Багряна А. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько:  оповідання

Книжка розрахована на дітей 8 до 12 рокiв: книга для розумників і майбутніх першовідкривачів, для майбутніх геніїв та їхніх батьків. Книга для тих, хто мріє і прагне стати відомим. Щоби стати відомою особистістю, слід сумлінно розвивати свій талант та рішучу волю вже у юному віці.
Підтвердженням цього є розповіді письменниці Анни Багряної про дитинство Марії Заньковецької – талановитої української актриси; Олени Теліги – визначної української поетеси та громадської діячки, яка трагічно загинула від рук фашистів; Ванги – відомої в цілому світі провидиці та цілительки; Марії Приймаченко – художниці, народної майстрині «наївного мистецтва»; Слави Стецько – непересічної політичної діячки ХХ ст. Цих п’ятьох видатних жінок об’єднували любов до рідної землі й природи та непереборне прагнення досягти своєї мети. Відкривай книгу і здобувай для себе цікаві уроки із життя видатних особистостей.

  1. Воронина Л. Леся Воронина про Брюса Лі, Махатму Ганді, Жорж Санд, Фридеріка Шопена, Івана Миколайчука: оповідання 

Видатна дитяча письменниця вибрала свою п’ятірку улюблених героїв, дитинство яких залишається для неї таємничим і навіть оповитим романтичним серпанком. Француженка Жорж Санд, поляк Фредерік Шопен, індієць Махатма Ганді, китаєць Лі Суй Лунґ (більше відомий як Брюс Лі), українець Іван Миколайчук – усі вони в дитинстві мали чудові з’яви, після яких утвердились у тому, ким і яким треба бути.

  1. Лущевська О.  Оксана Лущевська про Христофора Колумба, Джона Ньюбері, Чарльза Дарвіна, Перл Сайденстрікер Бак: оповідання

Оксана Лущевська – молода українська письменниця, яка мешкає в США, – розповідає в цій книжці про дитинство напрочуд цікавих людей. – іспанського мореплавця Христофора Колумба, який мав дивовижне руде волосся, а писати й читати, кажуть, навчився в уже зрілому віці, принагідно відкривши Америку; – британського книговидавця й письменника Джона Ньюбері, який першим збагнув, чим дитяча книжка відрізняється від дорослої, і створив Маленьку гарненьку кишенькову книжечку, з якої почалася світова дитяча література; – англійського натураліста й мандрівника Чарльза Дарвіна, який понад усе на світі любив спостерігати за життям рослин і тварин, а тому й зумів розкрити чимало таємниць природи; – української письменниці, педагога й правозахисниці Дніпрової Чайки, яка не лише закладала основи вітчизняної літератури для дітей, а й створила лібрето кількох чудових дитячих опер; – американської письменниці, журналістки, перекладачки, громадської діячки Перл Бак, яка не лише першою у своїй країні була удостоєна Нобелівської премії з літератури, а й стала названою матір’ю для дев’яти дітей різних національностей. Для кмітливих, допитливих і непосидючих юних читачів.

  1.  Марина Павленко про Павла Тичину, Надію Суровцову, Василя Симоненка, Василя Стуса, Ірину Жиленко.

Читайте історію про Павла Тичину, поета-модерніста, державного та громадського діяча, академіка АН УРСР, чия складна доля є дуже характерною для першої половини ХХ століття; Надію Суровцову – письменницю, журналістку, перекладачку, громадського діяча, спадщина якої досі майже не видана; Василя Симоненка – поета, прозаїка, перекладача, журналіста, творчість якого глибоко пронизана народнопісенними мотивами; Василя Стуса – поета, перекладача, публіциста, творчість якого викликає неабиякий інтерес у сучасних літературознавців; Ірину Жиленко – поета, прозаїка, перекладача, особливістю поетичного світобачення було воздавання слави повсякденному життю.

  1.  Анатолій Птіцин про Шолом-Алейхема, Януша Корчака, Фріца Крейслера, Миколу Лукаша, Матір Терезу.

Письменник Анатолій Птіцин розповість вам про дитинство людей, знаних у всьому світі. Погортавши сторінки цієї книги, ви зможете опинитися у великій родині маленького Шолом-Алейхема, який згодом стане самобутнім майстром слова; дізнатися таємницю першого кохання Януша Корчака, дитячого письменника та видатного педагога; разом із Фріцом Крейслером пограти на першому музичному інструменті, що його сам собі змайстрував майбутній композитор; разом із Миколою Лукашем втрапити в історію зі зникненням хлопчика та дізнатися, про що розповідав батько Аґнес Ґонджі своїй дочці, в майбутньому Матері Терезі.

 Топська Н.  Дівчина-легенда.

Книга розповідає про українську народну співачку Марусю Чурай, ім’я якої стало світлою пісенною легендою. Подробиці її життя оповиті серпанком століть, та люди трепетно зберігають святу пам’ять про незвичайну й талановиту дівчину. Її трагічна та яскрава доля нікого не може залишити байдужим. Книга адресована дітям середнього та старшого шкільного віку.

25d1258225d025be25d025bf25d1258125d1258c25d025ba25d025b0Топська, Н. Музика, що окрилює душу. 

Книга розповідає про життя і творчість великого українського композитора Дмитра Бортнянського. Про нього сучасники казали, що буцімто він підслухав співи янголів – настільки небесними та світлими були створені ним мелодії. Музика видатного композитора звучить і зараз, майже два століття потому. Книга адресована дітям середнього та старшого шкільного віку.

Топська, Н. Подільський Орфей. 

Книга розповідає про життя великого композитора Миколи Дмитровича Леонтовича, про його пошуки гармонії – у музиці, у власній душі, у навколишньому світі. Самобутній талант композитора, диригента, хорового педагога невід’ємний від української народної творчості, з якою була тісно пов’язана вся його мистецька доля Книга адресована дітям середнього та старшого шкільного віку.

imag4085_1